Káros hatások

Vegyük a tényt, hogy öregszünk. Öregszem én is, bármennyire is próbálom figyelmen kívül hagyni. Ezzel együtt próbálkozom bölcsebb lenni, igyekszem mindent megtenni annak érdekében, hogy a szervezetemet minél kevesebb káros hatás érje annak érdekében, hogy a fiatalság illúzióját minél tovább megőrizhessem. Miről is beszélek?

Tudjátok, mint mindenkinek, nekem is vannak barátaim, ismerőseim. Látom a különbségeket az egyes emberek között az alapján, hogy milyen életet élnek. Látom a különbséget köztem és köztük, tisztában vagyok a káros szenvedélyeikkel, nagyjából azzal is, hogy tesznek-e az egészségükért, ha igen, mit. Ez egy összetett dolog, olyasmi, mint amikor valaki a testén szeretne alakítani, ezért lejár az edzőterembe, eljár futni, viszont mellé összezabálja a hűtő tartalmát, meg a bolygó összes édességét. Egyszerűen látni kell azt, hogy semmi sem működik, ha nem teszünk meg mindent a dolog érdekében.

Nem mondom azt, hogy “ne egyél édességet”, de nyilván mindennel mértéket kell tartani, meg kell találni a bizonyos egyensúlyt. De egyébként ez most nem a súlyvesztésről szól, semmi ilyesmiről, ezt csak példának hoztam. Ez magáról az életről szól, arról, hogy nyilván valamennyit számít a genetika, de az,  hogy a tested, az arcod milyen ütemben öregszik, ahhoz te magad is jócskán hozzájárulsz.

Sok ismerősöm sajnos teljesen vakon van a témával kapcsolatban, észre sem veszik, ahogyan a kor előrehaladtával mind a külsejük, mind pedig a szellemi képességeik rohamosan leépülnek a káros életvitelük folytán. Persze nem vagyok én igazságosztó, nem mondom, hogy tilos bulizni, tilos alkoholt inni, hiszen néha napján velem is megesik. Természetesen nem tenném ezt minden nap, vagy minden héten, már nem is teszem havonta sem… Egyszerűen megszűnt az igényem erre, tökéletesen elvagyok évi 4-5 alkalommal, amikor kikapcsolódom ilyen téren. Sajnálom, hogy a legtöbben akkor fognak ráébredni, milyen károkat okoztak önmagukban, amikor már késő lesz, és az állapot visszafordíthatatlan. Az alkohol rendszeres fogyasztása rendkívül rombolja a szervezetet, kívül-belül. A körülöttem rendszeresen alkoholt fogyasztók és füvező embereket elnézve hálát adok a magasságosnak, hogy engem sosem ragadott magával semmilyen függőség, a szemem előtt épülnek le minden téren. Huszonévesen az ember nem gondol semmire, nem gondol az öregedésre, a jövőre, egyszerűen csak élvezni akarja az életet, de milyen áron?

Én sem vagyok szent, volt idő, amikor heti szinten eljártunk szórakozni, majd hulla fáradtan dőltem be az ágyba, ahogy voltam… Ha visszamehetnék az időben, jól pofán verném magam azért, hogy oly sokszor kihagytam a sminklemosást, hidratálást. Komolyan… Ne legyetek ilyen hülyék, mint én voltam, az arcotok az első dolog, amit mindenki meglát, szánjatok időt a bőrápolásra. Szánjatok időt önmagatokra, a fiatalságotok megtartásának munkálkodásával töltsétek néha napján azt az időt, amit egyébként az önpusztításra szánnátok. NEM menő azt mondani a haveroknak, hogy csak három-négy órát aludtatok… Igen, túléled pár óra alvással, nem erről van szó, de hosszú távon belerokkansz, és azt veszed észre, hogy 30 évesen majd 40-nek néznek, és csodálkozol, miért.

Ha tele vagyok teendőkkel, akkor is próbálom rákényszeríteni magam a napi 8 óra alvásra. Mindegy mi történik, tudom, hogy erre a testemnek szüksége van. Néha vannak olyan időszakok az életemben, amikor valami miatt küzdenem kell az elalvással, ezeket pedig annyira borzasztóan élem meg, hiszen tudom, milyen kárt teszek magamban.

Kedves ismerőseim, ismeretlenek, komolyan. Eljön az a kor, amikor ki kell nyitni a szemeteket, rájönni, hogy egy életetek van, és abból kell kihozni a lehető legjobbat. Persze kinek mi a legjobb… Nem vagyok én senki, hogy megmondjam, de lehet az életben kellemes pillanatokat találni anélkül is, hogy alkoholmámorban, bódulatban lennétek, majd a felére nem is emlékeztek. Tudom jól, sokan küzdötök depresszióval, pánik betegséggel, jó magam sem szűkölködöm a mentális problémákban, de az önpusztítás nem megoldás. Ha öregek és csúnyák lesztek a káros életmód folytán, az biztosan nem oldja meg a problémáitokat, és boldogabbak sem lesztek, maximum még károsabb dolgokra lesz szükségetek ahhoz, hogy elfeledjétek az egyébként boldogtalannak ítélt életeteket.

Ha tanácsot kéne adnom, azt mondom, főzzetek, süssetek, kevés dolog tud olyan jó érzéssel eltölteni, mint amikor létrehoztok valami nagyon finomat. (ez most egyébként úgy hangzott, mintha ötvenéves lennék:D) Keressetek hobbit. Én pl. nagyon szeretek sminkelni (akár csak önmagam kedvéért, itthon, próbálgatni új dolgokat), szépen felöltözni, szobát dekorálni… Gondoskodjatok egy kisállatról felelősségteljesen – kevés dolog ad több boldogságot az életben, mint egy háziállat. Beszélgessetek valakivel, aki fontos számotokra, egy kávé, tea, vagy süti mellett, ez értékesebb lesz, mint lehányni egymás cipőjét hétvégén. Én káros szenvedélyként állandóan vásárolok, ez is rossz, de legalább nem pusztítja a külsőmet/belsőmet, csak a bankszámlámat. Viszont mértéket tartok ebben is, sosem fordul elő, hogy ne lenne pénzem a hónap végén, és emiatt izgulnom kelljen.

Kevés emberrel vagyok közeli kapcsolatban, ők szerencsére nagyjából mind olyan életet élnek, hogy nem igazán kell aggódnom miattuk. Csak egyszerűen kikívánkozott ez belőlem, mert elborzadok nap mint nap, hogy emberek, akikkel nem vagyok olyan közeli kapcsolatban, mennyire bután élik az életüket, mennyire nem törődnek semmivel, csak az élvezetek hajszolásával, aminek sosem valódi élvezet a végeredménye. Szomorúvá tesz ez az egész. Mindenesetre én a továbbiakban is igyekszem olyan életet élni, hogy ne kelljen akkor kétségbe esnem, amikor már túl késő.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s