A magyar posta lop

Mostanában ugyebár sokan rendelnek külföldről, köztük én is. Egyrészt azért, mert nyilván sokkal nagyobb a választék, másrészt azért, mert sokkal olcsóbban lehet hozzájutni különböző dologhoz, harmadrészt azért, mert könnyebb itthon egyedinek számító ruhákat/kiegészítőket beszerezni külföldön, mint kis hazánkban. Évek óta rendelek különböző külföldi oldalakról, és valójában néhány kirívó eseten kívül nem volt gondom. Volt, hogy valami nem érkezett meg, de mivel többnyire nyomkövetési szám nélkül rendeltem az olcsó postaköltség érdekében, ráadásul kisebb értékű dolgokat, így nem tulajdonítottam ennek nagy jelentőséget. Főleg, hogy a legtöbb eladó akadékoskodás nélkül visszaadja a pénzt, hogyha a csomag nem érkezik meg, így nem volt félnivalóm.

Általánosan hisznek abban az emberek, hogy ha valamit simán adunk fel, az elveszhet, ha pedig valamit ajánlottan, vagyis társul hozzá egy nyomkövetési szám, akkor bizony az elejétől a végéig követhetjük a csomag útját, amíg az el nem ér hozzánk, és semmi bántódása nem eshet. Ez valóban így is volt szerintem valameddig, majd valami elromlott.

Mit feltételez adott cégről, hogy amikor simán adom fel a csomagom, akkor a postai dolgozó, aki átveszi, megkérdezi tőlem, hogy: “Nem fél, hogy így ellopják?” Mire persze annyit tudok válaszolni, hogy mindenkinek olyan módon adom fel a csomagját, amilyen feladási módot kifizet érte… Ha nem fizet az ajánlottért, akkor én nem adom fel ajánlottan. És akkor: “Hát, maga tudja…” Vagy amikor megkérdezem a postásom, hogy vajon merre jár a csomagom, mire közli, hogy “Valószínűleg már rég ellopták”. Majd teljes meggyőződéssel hozzáteszi, hogy ő el tudja képzelni, hogy a központban, ahova érkeznek a csomagok, folyamatosan lopnak. A saját dolgozóik közlik, hogy vannak, akik lopnak… Ez azért elgondolkodtató.

Az utóbbi időben volt néhány furcsa eset. Volt, hogy rendeltem két darab órát, a borítékra rá is volt írva, hogy “2 watch”, de a boríték széle egyértelműen ollóval le volt vágva, bele volt helyezve egy igényes kis zacskóba egy sablonszöveggel együtt, miszerint “A magyar posta kezelésébe már sérülten érkezett”. Természetesen annyira sérült volt, hogy az egyik óra hiányzott belőle. Nem volt nagy tétel, lenyeltem a dolgot, főleg, hogy ugye olyan csomagoknál nincs is lehetőség reklamációra, ami nem ajánlottan lett feladva. Gondoltam, belefér 1-1 ilyen. (Persze nem, de hát mit tud tenni az ember.)

Viszont őszintén mondhatom, hogy nagyon sokáig hellyel-közzel elégedett lehettem a postai szolgáltatással, mert csak ritkán tapasztaltam olyat, hogy üres boríték érkezett, esetleg egyáltalán nem érkezett meg valami.

Ez az utóbbi időben megváltozott. Nem tudom, hogy minek a hatása, de egyre több embertől hallom, és én is tapasztalom, hogy lassan a csomagoknak nagyobb részét lopják el, mint amennyi megérkezik épségben. Válság van? Kevés a fizetés? Szükség van a cipőmre, amit rendeltem? Vagy a plüssre, amit karácsonyi ajándéknak szántam egy szerettemnek? Nem igazán értem. Ami felettébb gyanús tényező amellett, hogy eltűnnek csomagok, és ami szintén a lopás gyanúját erősíti, hogy csak a mások számára is értékelhető, értékes csomagok tűnnek el. Cipő, játékok, ruhák, kiegészítők… Egytől egyig lába kél az összes ilyen tartalmú csomagnak. VISZONT! Ami senki számára nem értékes, az megérkezik. Például amiket az ékszerekhez használok, szerelékek, szerelőpálcák, sok méternyi lánc, amikből a nyakláncokat készítem… Ilyesmik. Furcsa mód ezek mindig 1-2 héten belül megérkeznek, viszont a My Little Pony figuráim 80 napja sehol nincsenek. A Converse cipőm 50 napja lett feladva. Hát nem furcsa?:) A legjobb pedig az egészben az, hogy mindez nyomkövetési számmal együtt történik meg.

A sztori nagyjából így nézhet ki: Az eladó szépen, becsületesen feladja számomra a csomagot, amit én ugyebár látok, “Küldemény felvéve” és “Célországba elküldve” jelzések alatt. Majd ennyi. Véleményem szerint amikor beérkeznek a csomagok a hazai posta kezelésébe, akkor ezek a kedves kezelő emberkék eldöntik, hogy adott csomag vajon érdemes-e arra, hogy bevezessék a nyomkövetésbe, hogy “Célországba megérkezett”, és továbbítsák részemre, avagy inkább arra a sorsra jussanak, hogy hazavigyék esetleg a kislányuknak, anyjuknak, apjuknak, vagy maguk hasznosítsák.

És hogy mit tudok tenni?

Folytatom majd…

9 thoughts on “A magyar posta lop

 1. nevetséges ez az egész… most hogy ezt így olvasom, egyre kevesebb esélyt látok arra, hogy a MÁSODSZOR újraküldött csomagomat (amit mellesleg augusztusban rendeltem az egyik barátnőm szülinapjára) valaha is láthassam és mostmár a seller sem válaszol… mit lehet tenni szerinted? szerintem ez az úgy megérdemelne azért egy kis publicitást a híradóban a cölöbök vagy a gyilkosságok helyett/mellett……..

 2. Lassan egy éve rendelgetek külföldről dolgokat,de az utóbbi 1 hónapban minden amit vettem,eltűnt…De én csak azért is rendelek tovább,elvégre jön a karácsony és Rilakkumás plüssöt nem kapok az Ázsiában -_-
  Kezdek attól félni,hogy tényleg valami ragacsos mancsú ember látott “munkához” a postán x_x

 3. Nekem “szerencsém” volt, az Angliából rendelt Etnies cipőm három hét alatt megérkezett, de a “A magyar posta kezelésébe már sérülten érkezett” szöveget benne találtam a -szigszalagot átvágva- kinyitott dobozban… Talán nem tetszett senkinek, ezért érhetett az a megtiszteltetés, hogy kézhez kaphattam a saját, általam kifizetett cipőmet…

 4. Ugyanez a problémám nekem is folyamatosan… Másoknak is rendelek cuccokat és egyre többet ég a pofám, mikor jön az üzenet, hogy még mindig nem kaptak semmit. Nálam ez most szeptemberben kezdődött el, valami megérkezik, valami nem. Tudom, hogy nem azokkal van probléma, akiknek rendelek, mert ugyanezt tapasztaltam a nyomkövetős csomagokkal: “célországba elküldve” és ennyi. Ahogy elnéztem pl. a parókákkal se tudnak mit kezdeni, de a figurák, creeperek nagyon tetszenek nekik :’D Korán kezdték a karácsonyi ajándék begyűjtést, úgy érzem…
  Nagyon aranyosan próbálkozott a posta a simán feladható levelek beszűkítésével és az új csomagküldő rendszerükkel, de a dolgozóikat nem cserélték le :D:D

 5. Keményen lopnak….én egyszer adtam fel egy kinyitható képeslapot,amibe pénzt tettem,és eltűnt belőle…csak tudnám,hogy honnan tudták,hogy benne van.A másik,hogy egy ajánlott csomagomat marcangolták szét,de mivel össze volt tűzve a borítékkal nem lopták ki,és úgy kézbesítették.Undorító,pitiáner emberek.

 6. Nekem csak általában a sima leveleim tűnnek el. Az is lehet, hogy a kézbesítő rossz helyre dobja be őket. A helyettes postás már csak ilyen hülye. Megrendeltem egy R. Clayderman: Rondo pour un tout Petit Enfant c. 1981-es kottát a delcampe.fr oldalról. azóta sem jött meg. Tehát még kuriózum is. Azt hiszem 8 € volt a kotta és 9 € a szállítás. Lehet, hogy a szomszéd lopja? Nem hozza át? Aztán újra megrendeltem az ebay.fr-ről is tracking number-rel, és az megjött. Most a “Pianist Magazie” lefűzőmappát várom okt. 7. óta. Aztán nyitottam egy postafiókot, de a kézbesítő meg kihozta a címemre egy másik rendelésemet, amit a postafiókos címemre kértem, tehát XY, PF. valamennyi, amiben a “Wonders of the Universe” magazin volt. Azt a magyarázatot adták, hogy a helyettes postás még nem tudja, hogy postafiókos vagyok. Ezért nem kap meg senki semmit. Aztán belföldi levelek sem rendesen jönnek meg, vízszámla, gázszámla, Natuvitec omega-3, underwear by courlux, casco, kötelező biztosítás, stb. Emiatt az utóbbit még fel is bontották. A csekket meg be kéne fizetni Mondanám, hogy nyissatok ti is postafiókot 6750-ért negyedévre, de még az sem biztos megoldás, de valamivel jobb.

 7. Már az országnak is kéne valamit ezekkel kezdeni jó lenne ha nem csak az ajánlott stb stb hanem a sima levélnek csomagnak is lenne ragszáma ami követhető pontról pontra qwa anyukáját nekem most rendeltem ebay-ről de 5. hete nem jött semmi azt látom célországba megérkezett de semmi többet remélem a szíve szakad le s beledöglik

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s