‘Függő játszmák’

Már másodszorra láttam egy műsört a National Geographicon, ami hajnali fél4-kor kezdődik, a címe: “Függő játszmák”. A lényege annyi igazából, hogy bemutatnak egy függőt (mondjuk drogos, vagy alkoholista), és egy rész egy ember történetét követi végig a rehabilitációhoz elvezető úton. A hosszú kezdeti részben bemutatják a családját, a barátait, a mindennapi életét, hogy hányszor, milyen mennyiségben van szüksége a szenvedélybetegsége kielégítéséhez. Ezek után egy kivizsgálás következik, amin elmondják, hogy mennyire károsodott a szervezete, mi az, ami visszafordítható, mi az, ami nem. Majd jön az elvonó. Viszont arra nem sikerült rájönnöm, hogy mi a célja a műsornak.

Az első rész, amit láttam, egy alkoholistáról szólt, akinek már szinte mindene károsodott az alkoholnak “köszönhetően”, és bármelyik nap meghalhatott volna. A srác nagy vidáman belement az elvonóba, s a vége egy idilli kép, ahol a fiú a rehabilitációs központban lévő szobájának erkélyén áll, lágy szellő nyaldossa, és arról beszél, hogy olyan jól érzi itt magát, hogy talán többet el sem akar menni… Bízik a gyógyulásban. Majd fekete képernyő, rajta a szöveg, hogy mi történt: Xy szervezete nem bírt el az alkoholmegvonással, a rehabilitáció első szakaszában meghalt.

Tegnap a heroinista fiú története sem végződött sokkal jobban, a 7 napos drogelvonást kibírta, de a 3 hónapos kezelés alatt szenvedett, és 2 hónap után lelépett. Máig droghasználó.

Tehát: mire jó ez? Általában az ilyen műsoroknak van valami céljuk, mint elrettentés, vagy éppen a hit erősítése, hogy van remény… De ez egyik sem.:D Vagyis nyilván ha én nézem, nekem azt sugallja, hogy nem érdemes elkezdeni drogozni. Mondjuk amúgy sem akarnék, szóval nem én kellene, hogy legyek a célközönség. Viszont ha egy drogos megnézi, vagy egy alkoholista, akkor annak mi jön le? Az, hogy nincs remény. Ha egyszer a rabja lettél, az is maradsz. Pedig nyilván amúgy ezeknek a sztoriknak nagyobb a valóságtartalma, mint amikor bemutatják Pistikét, Józsikát és még számtalan embert, akiknek SIKERÜLT, és ezzel próbálnak reményt adni egy csomó embernek, akiknek talán ugyanúgy nem fog sikerülni, mint ebben a sorozatban felvonultatott 2 embernek. És akkor talán csalódottak lesznek, és még több droghoz nyúlnak. De azért na… Mégiscsak jobb reményt adni, nem? Mondjuk ha valaki függő, az lehet, hogy nem nézi hajnali 3:30-kor a national geographicot.:D Bár ki tudja. Nem vagyok otthon függőségekben.

One thought on “‘Függő játszmák’

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s